Imkerij 't Gooi
BEE Happy!
 

Bijen 

 

Bijen zijn kleine, harde werkers die een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem. Ze zijn  verantwoordelijk voor het bestuiven van bloemen, planten en bomen, waardoor deze kunnen groeien en zich voortplanten. Bijen produceren ook honing, een zoete en voedzame stof die door mensen al duizenden jaren wordt geconsumeerd.
Er zijn meer dan 20.000 soorten bijen, maar de meest bekende zijn honingbijen, hommels en solitaire bijen. Honingbijen leven in kolonies van duizenden individuen en hebben een complexe sociale structuur. Ze hebben een koningin, werkers en mannelijke bijen, ook wel darren genoemd.



Koningin

De bijenkoningin heeft ook een belangrijke rol bij het aansturen van de andere bijen in de korf. Ze produceert feromonen die de andere bijen aantrekken en hen vertellen wat ze moeten doen. Zo kan ze bijvoorbeeld signalen afgeven om meer bijen te laten zoeken naar voedsel of om meer bijen te laten werken aan het bouwen van nieuwe cellen in de korf. De bijenkoningin heeft een lange levensduur van enkele jaren, wat haar in staat stelt om het volk gedurende lange tijd te leiden. Als de bijenkoningin echter oud wordt of sterft, zal het volk een nieuwe koningin kweken om haar plaats in te nemen.

De bijenkoningin wordt geboren uit een speciale cel in de korf, die groter is dan de cellen waaruit de andere bijen worden geboren. Ze wordt gevoed met een speciale koninginnegelei, die haar helpt om zich te ontwikkelen tot een vruchtbare bijenkoningin. Eenmaal volwassen begint de bijenkoningin met het leggen van eieren. Ze kan tot wel 2000 eieren per dag leggen, wat essentieel is voor de voortplanting


Kortom, de bijenkoningin is een cruciaal onderdeel van een bijenvolk. Ze is verantwoordelijk voor het leggen van eieren en het aansturen van de andere bijen in de korf. Zonder haar zou het volk niet kunnen overleven.